Cubakrisen

Cubakrisen, også kendt som Caribien krisen var en 13-dages (oktober 16-28, 1962) konfrontation mellem USA og Sovjetunionen om amerikanske ballistiske missiler indsættelse i Italien og Tyrkiet med deraf følgende sovjetiske ballistiske missiler indsættelse i Cuba. Sammen med at blive tv-transmitteret over hele verden, det var den nærmeste kom den kolde krig til at eskalere til en fuldskala atomkrig.

Som reaktion på den mislykkede Invasionen i Svinebugten af ​​1961, og tilstedeværelsen af ​​amerikanske Jupiter ballistiske missiler i Italien og Tyrkiet, sovjetiske leder Nikita Khrusjtjov besluttet at acceptere Cubas anmodning om at placere atommissiler på Cuba for at afskrække fremtidige chikane af Cuba. Der blev opnået enighed under et hemmeligt møde mellem Khrusjtjov og Fidel Castro i juli 1962, og opførelsen af ​​en række af missilaffyring faciliteter startede senere samme sommer.

1962 midtvejsvalget var i gang i USA, og Det Hvide Hus havde nægtet afgifter, at det var ignorerer farlige sovjetiske missiler 90 miles fra Florida. Disse missiler præparater blev bekræftet, da en Air Force U-2 spionfly produceret klare fotografiske beviser på mellemlang rækkevidde (SS-4) og mellemliggende-range (R-14) ballistisk missil faciliteter. USA etableret en militær blokade for at forhindre yderligere missiler i at komme ind Cuba. Det meddelte, at de ikke ville tillade offensive våben, der skal leveres til Cuba og forlangte, at de våben, der allerede i Cuba afmonteres og returneres til USSR.

Efter en lang periode med spændte forhandlinger blev indgået en aftale mellem præsident John F. Kennedy og Khrusjtjov. Offentligt, ville Sovjet demontere deres offensive våben på Cuba og returnere dem til Sovjetunionen, med forbehold af FN verifikation, i bytte for en USA offentlig erklæring og aftale aldrig at invadere Cuba igen uden direkte provokation. Hemmeligt, USA også aftalt, at det ville afmontere hele USA-bygget Jupiter MRBMs, der blev indsat i Tyrkiet og Italien mod Sovjetunionen, men blev ikke kendt for offentligheden.

Når alle offensive missiler og Ilyushin Il-28 lys bombefly var blevet trukket tilbage fra Cuba, blev blokaden formelt sluttede den 20. november 1962. pegede Forhandlingerne mellem USA og Sovjetunionen ud nødvendigheden af ​​en hurtig, klar og direkte kommunikationslinie mellem Washington og Moskva. Som følge heraf blev Moskva-Washington hotline etableret. En række aftaler kraftigt reduceret USA-sovjetiske spændinger i de følgende år.