Hvad er forskellen på dagpenge og kontanthjælp?

Dagpenge og kontanthjælp – hvad er forskellen egentlig? Det spørger mange sig selv. Dog er der kæmpe forskel på det at modtage dagpenge fra en a-kasse og kontanthjælp. Det er to vidt forskellige ting. Det kan være svært at navigere rundt i, hvis man ikke kender forskellen på de to ting. Ønsker du at kende dem, så læs med her.

Hvad er kontanthjælp?

For at modtage kontanthjælp, skal du ikke melde dig ind noget sted. Det bliver nemlig betalt af kommunen og pengene kommer skatten. Der er strenge krav til at få kontanthjælp. Du må for eksempel ikke at en større formue – hverken i penge eller i værdi. Det kunne for eksempel være en bil. Har du værdier eller opsparing for over det krævede beløb, vil det blive krævet af dig, at du sælger disse ting først, og så lever af de penge, der kommer ud af dette. Har du også en samlever, så vil det også blive vurderet, om du kan blive forsørget af denne. Nogle bliver også bedt om at bruge af deres pensionsopsparing først. Hvor meget man får udbetalt i kontanthjælp er meget forskelligt. Det afhænger af, om du har en ægtefælle, hvor mange børn du har og så videre.

Hvad er dagpenge så?

Dagpenge er noget komplet andet end kontanthjælpen. For at kunne modtage dagpenge, skal du have betalt til en a-kasse i et bestemt stykke tid. Som regel et år. Når du har gjort det, har du ret til dagpenge, hvis du bliver ledig. Man kan altså dermed sige, at en a-kasse fungerer lidt som en forsikring for, hvis du mister dit arbejde. Så vil du nemlig ikke stå helt uden indtægt. Der er dog også nogle krav, når det kommer til dagpenge. Du skal nemlig begynde at søge arbejde med det samme, ligesom det kan blive krævet, at du skal på kurser, i praktikforløb eller andet. Alt dette kommer meget an den specifikke a-kasse og din individuelle situation. En a-kasse kan også hjælpe dig og give dig gode råd i forhold til at komme i arbejde igen. Det koster noget at være medlem af en a-kasse. Hvor meget afhænger af, hvilken a-kasse det er. Som regel kan a-kassen også tilbyde dig andre ting som eksempelvis kurser.

Stor forskel i udbetalingen

Der er en kæmpe forskel på, hvor meget du får udbetalt, når du er på dagpenge kontra kontanthjælp. Kontanthjælpen er beregnet efter, hvad man som minimum kan leve for, hvor dagpengene er beregnet efter, hvad du har tjent før. Du vil sjældent kunne få præcis det samme, men som regel kan du fastholde din levestandard, mens du er ledig. Det er altså en kæmpe sikkerhed, hvis man uretmæssigt mister sit arbejde, som jo kan ske for os alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *