Militære eksperter advarer mod ‘episke’ humanitære kriser udløst af klimaforandringerne

Klimaændringerne kunne føre til en “humanitær krise af episke proportioner”, der forårsager masseindvandring, krig og trusler mod den nationale sikkerhed, advarer militære eksperter.
Selv hvis landene holder tilsagn om at begrænse opvarmningen til højst 2C over det førindustrielle niveau, som tærskel for, hvornår farlige klimaændringer vil ske, vil det ikke være billigt at rette op på følgerne, siger admiral Neil Morisetti.

Den tidligere chef for UK Maritime Forces og regeringen klima og energisikkerhed udsending, sagde flere britiske styrker skulle blive anvendt til forebyggelse og løsning af konflikter og til at reagere på hyppigere humanitære katastrofer.

Hans advarsel bliver bakket op af militære eksperter fra andre dele af verden, som alle taler ved et arrangement i Chatham House.

Brigadegeneral Stephen Cheney, administrerende direktør for den amerikanske sikkerhed projekter og medlem af det amerikanske stats udenrigspolitiske anliggender bord, sagde: “Klimaforandringer kan føre til en humanitær krise af episke proportioner.

“Vi ser allerede migration af et stort antal mennesker over hele verden på grund af fødevarernes knaphed, vand usikkerhed og ekstremt vejr, og dette vil fremover sandsynligvis være det nye normale.
Virkningerne af stigende temperaturer, såsom tørke, kommer til at øge ustabiliteten på Europas dørtrin, og det kan linkes direkte til klimaændringer i den syriske krig, det arabiske forår og Boko Haram terroristiske oprør i Afrika, siger han.

Medmindre lande tackles de grundlæggende årsager til den globale opvarmning og nedbringer drivhusgasemissionerne, ville de nationale sikkerhed påvirkninger være “mere og mere dyrt og udfordrende”.
Generalmajor Munir Muniruzzaman, tidligere militær rådgiver for formanden for Bangladesh og formand for Global Military Rådgivende Råd om klimaændringer, advarede Sydasien kunne se den første “vand krig”.
Han sagde en kombination af vandmangel i en af de mest vandproblemer regioner i verden og politiske forhold havde gjort lagt i ovnen til en potentiel konflikt.

Han advarede også at Bangladesh var “ground zero” for klimaændringer, og med en meter stigning (3ft) af havoverfladen kan landet miste 20% af sin landmasse.

“Vi kommer til at se flygtningeproblemer på en ufattelig skala, potentielt over 30 millioner mennesker,” med potentiale til at destabilisere ikke kun Bangladesh men hele regionen, sagde han.
Der har også været rejst over den hurtige afsmeltning af Arktis, som i stigende grad at bringe nationer i konfrontationer end skibsfart og udnyttelse af nyligt tilgængelige ressourcer.
Morisetti sagde klimaforandringer var en “trussel multiplikator” for sikkerhedsproblemer.

“Klimaændringer er en strategisk sikkerhedstrussel, der sidder ved siden af andre som terrorisme og state-on-state konflikt, men også interagerer med disse trusler.
“Det er komplekst og udfordrende, hvilket ikke er en bekymring for i morgen, virkningerne spiller ud allerede i dag,” sagde han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *